2021 SCPS AGM
EVENT SCHEDULE
05-07 NOVEMBER 2021
2020
EVENT
SCHEDULE
SCPS 2020 - EVENT DAY 1 SPONSOR
DAY 1 SCHEDULE
05 NOVEMBER 2021
09:00
12:00
SESSION 1
180 MINUTES
01
09:00
DAY 1
Examiner Workshop
Sophie Gray & Sarah Shirley
02
10:00
DAY 1
Minimum Standards of bypass
Noel Kelleher
03
11:00
DAY 1
College AGM
12:00
13:30
LUNCH
90 MINUTES
13:30
15:10
SESSION 2
100 MINUTES
04
13:30
DAY 1
Case Report Describing Repair of Debakey Type II Dissection with Deep Hypothermic Circulatory Arrest in a Patient Presenting to Antenatal Clinic at 16 weeks Gestation.
Louise Carlton
05
13:50
DAY 1
Routine admission markers of inflammation may aid in risk stratification of Type A aortic dissection patients.
Sarah Shirley
06
14:10
DAY 1
Perfusion working structure: a UK wide survey.
Kyrie Wheeler
07
14:30
DAY 1
High Pressure Excursions – Stressful trip abroad or a potentially fatal oxygenator emergency?
Emily Woods
08
14:50
DAY 1
Innovation in Perfusion Training and Education.
Jesse Wouters
15:10
15:45
BREAK
35 MINUTES
15:45
17:00
SESSION 3
75 MINUTES
09
15:45
DAY 1
Neurological outcomes and congential heart disease: The role glial fibrillary acidic protein biomarker.
Kalynne Royds
10
16:05
DAY 1
Guest Speaker
Chris Lemons
12
17:00
DAY 1
Exhibition

DAY 1 SPEAKERS

Mr. Noel Kelleher
SCPS
Mrs. Sarah Shirley
SCPS
Mrs. Sophie Gray
SCPS
Louise Carlton
GUEST
Emily woods
GUEST
Kyrie Wheeler
GUEST
Kalynne Royds
GUEST
Chris Lemons
GUEST
Jesse Wouters
SPONSOR
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Touch icon
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Help Guide
Click/Touch Images For Profile
SCPS 2020 - EVENT DAY 2 SPONSOR
DAY 2 SCHEDULE
07 NOVEMBER 2020
DAY 2 SCHEDULE
06 NOVEMBER 2021
09:00
10:40
SESSION 4
100 MINUTES
12
09:00
DAY 2
Efficiency of Global Oxygen Delivery during Paediatric Cardiopulmonary Bypass predicts Postoperative Acute Kidney Injury.
Alice Hayward
13
09:20
DAY 2
Extracorporeal membrane oxygenation following paediatric cardiopulmonary bypass: A retrospective review on predictors and outcomes at Birmingham Children’s Hospital.
Holly Farrell
14
09:40
DAY 2
Histidine Tryptophan Ketoglutarate vs Extracellular Crystalloid cardioplegia in endoscopic minimally invasive mitral valve surgery using endoaortic clamping: a proposal for a prospective randomised study comparing neurological outcomes, efficacy, and safety.
Alice Polkinghorne
15
10:00
DAY 2
A proposal for a single centre randomised controlled trial comparing deep hypothermic circulatory arrest, deep hypothermic circulatory arrest with antegrade cerebral perfusion and moderate hypothermic circulatory arrest on neurological outcome in aortic arch surgery.
Foos Awil
16
10:20
DAY 2
Deep hypothermic circulatory arrest and neuromonitoring in paediatric cardiac surgery: A survey of practice across the UK and Ireland.
Shannon Waterfield
10:40
11:10
BREAK
30 MINUTES
11:10
12:20
SESSION 5
70 MINUTES
17
11:10
DAY 2
The Role Of Electroencephalography In Cardiac Surgery With Hypothermic Circulatory Arrest.
William McDevitt
18
11:30
DAY 2
Intraoperative anti-A/B immunoadsorption is associated with significantly reduced blood product utilisation with similar outcomes in paediatric ABO-incompatible heart transplantation.
Richard Issitt
19
11:50
DAY 2
Blood conservation update
Professor Andrew Klein
20
12:10
DAY 2
Do membrane oxygenators with integrated arterial line filters effectively remove gaseous micro emboli from the extracorporeal circuit of the heart lung machine? An in-vitro volumetric study, using an innovative oxygen helium dilution measurement technique to assess gaseous micro emboli destination in the extracorporeal circuit.
Neil Casey
21
12:30
DAY 2
Patient Blood Management In Cardiac Surgery.
Carmen Sandu
12:50
13:50
LUNCH
60 MINUTES
13:50
‍15:00
SESSION 6
70 MINUTES
22
13:50
DAY 2
Innovation And The Future Of Perfusion.
Mike Van Driel
23
14:10
DAY 2
Safe ECMO reconfiguration from Veno-Venous to Veno-Veno-Venous to support hypoxic patients with severe COVID 19, a single centre cohort.
Rosie Smith
24
14:30
DAY 2
A collaborative approach at Royal Papworth Hospital in response to the COVID-19 pandemic.
Simon Colah
25
14:50
DAY 2
Iron, Nutrition And Long COVID.
Professor Andrew Klein
15:30
16:00
BREAK
30 MINUTES
16:00
17:00
SESSION 7
60 MINUTES
26
16:00 17:00
DAY 2
SCPS AGM
SCPS

DAY 2 SPEAKERS

Ms. Rosie Smith
SCPS
Alice Hayward
STUDENT
Holly Farrell
STUDENT
Alice Polkinghorne
STUDENT
Foos Awil
STUDENT
Shannon Waterfield
STUDENT
Andrew Klein
GUEST
Neil Casey
GUEST
Will McDevitt
GUEST
Dr Richard Issitt
GUEST
Simon Colah
GUEST
Carmen Sandu
SPONSOR
Michael Van Driel
SPONSOR
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Touch icon
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Help Guide
Click/Touch Images For Profile
DAY 3 SCHEDULE
07 NOVEMBER 2021
10:00
11:30
SESSION 8
90 MINUTES
Have you seen our Zoom Webinar Setup Guide?

We have created a special Zoom Webinar guide that goes over various features of Zoom and the various roles of the Host, Panelist and Attendees. You are highly encouraged to view this page to ensure you have the latest Zoom client installed and also familiar with the basics.

VIEW ZOOM GUIDE NOW
27
10:00 11:30
DAY 3
Safety Committee

DAY 3 SPEAKERS

Mr. Noel Kelleher
SAFETY
Mr. Richard Downes
SAFETY
Mr. Kim Thompson
SAFETY
Mr. Tony Meakin
SAFETY
Ms. Denise Gonoud
SAFETY
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Touch icon
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Help Guide
Click/Touch Images For Profile
VIEW ABSTRACTS WEB PAGES
New Responsive Abstracts Webpages Just Launched

In addition to the pdf version below, our responsive abstracts webpages make it easy to navigate between different speaker submissions as well as allow for legible viewing on mobile devices.

VIEW PHOTO GUIDANCE  PAGE
Event speaker: is your photo placeholder empty?

If you have not yet submitted your photo with the guidelines outline by our administrator Valerie Campbell, now is the time to do so. Kindly follow the instructions on on our dedicated photo guidance page.

PDF VERSIONS

2021 AGM SCHEDULE
05-07 NOVEMBER 2021
VIEW SCHEDULE
2021 ABSTRACTS
05-07 NOVEMBER 2021
VIEW ABSTRACTS