2020
EVENT
SCHEDULE
SCPS 2020 - EVENT DAY 1 SPONSOR
DAY 1 SCHEDULE
06 NOVEMBER 2020
09:30
11:40
SESSION 1
130 MINUTES
01
09:30
DAY 1
Congress welcome and housekeeping / Web etiquette
Noel Kelleher & Alex Robertson
02
10:00
DAY 1
Solve for: Respiratory Pandemic.
Elena Dosouto & Alex Sheardown, Wythenshawe Hospital
03
10:25
DAY 1
The UK ECMO COVID experience and outcomes.
Rosie Smith, Royal Brompton Hospital
04
10:50
DAY 1
COVID-19 in Children and the rise of the Paediatric Inflammatory Multi-system Syndrome temporally associated with SARS-CoV-2 (PIMS-TS).
Dr Richard Issitt
05
11:15
DAY 1
Will high-dose heparin affect blood loss and inflammatory response in patients undergoing cardiopulmonary bypass?
Erik Braatz, ECCP, Karolinska University Hospital
11:40 12:00
BREAK
20 MINUTES
12:00
13:25
SESSION 2
85 MINUTES
06
12:00
DAY 1
BMI and ECMO outcomes.
Dr Rebecca Lewis, Guy's and St. Thomas Foundation Trust
07
12:25
DAY 1
The Glycocalyx: Is it all it’s cracked up to be?
Alex Robertson, GOSH
08
12:50
DAY 1
Waste not, want not: what are we doing to reduce the impact of perfusion medical waste?
Anne-Marie Hennessy
09
13:15
DAY 1
Combined Heart-Liver Transplant: A single centre experience.
Leigh Burns
13:40
14:15
LUNCH
35 MINUTES
14:15
15:05
SESSION 3
50 MINUTES
10
14:15
DAY 1
Modifying the neonatal bypass circuit to work towards a bloodless prime.
Rosie Browning, Royal Brompton Hospital
11
14:40
DAY 1
Perfusion training and education in ordinary and extraordinary times.
Jesse Wouter, Medtronic
15:05
15:45
BREAK
40 MINUTES
15:45
16:45
SESSION 4
60 MINUTES
12
15:45
DAY 1
Members only - Password Protected
SCPS AGM Webinar

DAY 1 SPEAKERS

Mr. Noel Kelleher
SCPS
Mr. Alex Robertson
SCPS
Ms. Rosie Smith
SCPS
Alex Sheardown
GUEST
Elena Dosouto
GUEST
Dr Richard Issitt
GUEST
Erik Braatz
GUEST
Dr Rebecca Lewis
GUEST
Anne-Marie Hennessy
GUEST
Leigh Burns
GUEST
Rosie Browning
GUEST
Jesse Wouter
GUEST
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Touch icon
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Help Guide
Click/Touch Images For Profile
SCPS 2020 - EVENT DAY 2 SPONSOR
DAY 2 SCHEDULE
07 NOVEMBER 2020
10:00
11:40
SESSION 5
100 MINUTES
13
10:00
DAY 2
Can circulating blood volume determine the volume of red blood cells the patient should receive postoperatively to avoid coagulopathy?
Katrina Zielinski, Nottingham
14
10:25
DAY 2
The Importance of De-Airing the Heart During Intracardiac Surgeries to Reduce the Incidence of Post-Operative Cognitive Dysfunction.
Judit Gomez Mateo, Basildon
15
10:50
DAY 2
Allosensitization in Heartware left ventricular assist device recipients – the impact of blood transfusion.
Sabrina Monckton, Royal Brompton Hospital
16
11:15
DAY 2
Are Cardiac Patients at Higher Risk of Having Autoimmune Haemolytic Anaemia and if So, Should There be Routine Screening for Warm and Cold Agglutinins Prior to Cardiopulmonary Bypass?
Neil Brown, Southampton
11:40
12:00
BREAK
20 MINUTES
12:00
13:40
SESSION 6
100 MINUTES
17
12:00
DAY 2
The relationship between hyperoxaemia and oxidative stress during cardiopulmonary bypass and the development of post-operative delirium.
Sophie May, Liverpool Heart and Chest
18
12:25
DAY 2
The effect of Histidine-Tryptophan-Ketoglutarate cardioplegia on post-operative neurological outcomes when compared to Cold Blood Microplegia in adult cardiac patients undergoing aortic valve.
James Northcott, Wythenshawe
19
12:50
DAY 2
Progress with the Spectrum heater cooler Mycobacterium chimera, risk, value summary, clinical cases .
Michael Van Driel, Medtronic
20
13:15
DAY 2
Update on the Perfusion Academic Network (PAN).
Dr Richard Issitt
13:40
14:15
LUNCH
35 MINUTES
14:15
15:05
SESSION 7
50 MINUTES
21
14:15
DAY 2
Peracetic acid (PAA) monitoring: Health and Safety for perfusion departments and other healthcare environments.
Tristen Preger
22
14:40
DAY 2
Safety Committee
Safety Committee
15:05
15:45
BREAK
40 MINUTES
15:45
16:45
SESSION 8
60 MINUTES
23
15:45
DAY 2
Members Only - Password Protected
CCPS AGM Webinar

DAY 2 SPEAKERS

Katrina Zielinski
GUEST
Judit Gomez Mateo
GUEST
Sabrina Monckton
GUEST
Neil Brown
GUEST
Sophie May
GUEST
James Northcott
GUEST
Michael Van Driel
GUEST
Dr Richard Issitt
GUEST
Tristen Preger
GUEST
Mr. Noel Kelleher
SAFETY
Mr. Richard Downes
SAFETY
Mr. Kim Thompson
SAFETY
Mr. Tony Meakin
SAFETY
Ms. Denise Gonoud
SAFETY
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Touch icon
London Core Review Cardiothoracic Surgery Course - Help Guide
Click/Touch Images For Profile

In addition to the responsive web schedule,  a printable PDF schedule can be accessed by clicking/touching button below.

2020 AGM SCHEDULE
06-07 NOVEMBER 2020
VIEW SCHEDULE
IMPORTANT INFORMATION FOR GUEST SPEAKERS WHO HAVEN'T  YET SUBMITTED THEIR PROFILE PHOTOS AND BIOGRAPHIES
Kindly visit our submission page for more information. This page is also useful for those individuals who will be having presentations recorded in advance as they will not be available during the event.
SUBMISSION INFORMATION
WE ARE LOOKING FOR 10 VIDEO TESTIMONIALS FROM ATTENDEES TO BE SUBMITTED AFTER THE EVENT
Click/touch the button below to access our information page. If you are interested in submitting a video testimonial, you can also register your interest in advance by using the website contact form.
SUBMISSION INFORMATION
Have you seen our Zoom Webinar Setup Guide?

We have created a special Zoom Webinar guide that goes over various features of Zoom and the various roles of the Host, Panelist and Attendees. You are highly encouraged to view this page to ensure you have the latest Zoom client installed and also familiar with the basics.

VIEW ZOOM GUIDE NOW